Történetünk

Az Élő Isten Gyülekezetének rövid története

Alapításának pontos idejéről nem maradt fenn írásos emlék.

A kezdeti időszakról az alábbi forrásokból tájékozódhatunk:

Lődi Lajos a „Gyülekezet kialakulása”, és „A gyülekezet története az alapítástól 1939-ig” című írásából (Lődi Lajos közel ötven éven keresztül különböző vezető beosztást töltött be a gyülekezetben).

„Fejezetek a magyarországi pünkösdi mozgalom történetéből”, Pataky Albert írása.

„Vallási közösségek Magyarországon”, Dr. Fodor József írása.
Jelenleg is még élő, 1937-ben az Orczy úti imaházban felnőttkeresztségen alámerítkezett két testvérünk visszaemlékezéséből.

Ezekről az évekről Lődi Lajos testvér így ír:
„Cegléden és Békéscsabán az addig egymástól függetlenül működő, bibliát kutató két csoport egyesült. A ceglédi gyülekezet missziós munkájának eredményeként, gyülekezet alakult Dunavarsányban, Apcon, Uriban, Gyöngyöstarjánon, Tápiószelén, Törtelen.”

A budapesti gyülekezet alapításáról az akkori szemtanúk közül a jelenleg is még élő testvéreink beszámolói, írásos emlékek és fényképek nyújtanak információt. Ezek szerint, az 1928-tól munkálkodó pünkösdi lelkületű és a tízparancsolat szentségét is valló két közösség 1932-33-ban egyesült. Az Orczy út 16. sz. alatti malomépület első emeletét bérelték ki imaház céljából. A gyülekezetnek Baumann Béla testvér lett a vezetője, aki ezt követően az egész mozgalmat is irányította 1955-ig.

1953-ban a budapesti gyülekezet létszáma 346 (felnőtt) fő volt.

A képekre kattintva a dokumentumok teljes nagyságban olvashatók.>>>

A gyülekezet életében ezen évtizedek a missziós munkálkodás fénykora volt, gyülekezet alakult:

Elindult a börtönmisszió is. Ennek egyik bizonyságaként íródott Vitéz Csia Sándor dr. dokumentum könyve a „Bankrablóból Krisztus bizonyságtevője” címmel. Sajnos a háborús hisztéria miatt 1939-ben több más evangéliumi gyülekezettel együtt, az Élő Isten Gyülekezet működését is betiltotta az államhatalom.

A betiltás időszaka alatt házaknál és a budai erdőkben titokban tartott istentiszteleteken élt tovább a gyülekezet. Az üldöztetés éveiben sokan tettek bizonyságot Jézus Krisztusba vetett hitükről, vállalva a börtönbüntetést is.

Baumann Béla testvér Kassán a statáriális bírósági tárgyalást követően csak a Jó Isten csodálatos gondviselésének köszönhetően menekült meg a golyó általi haláltól.

A háborús üldöztetés és az azt követő ötvenes évek diktatúrájának minden nyomorúsága lelkileg nem hogy nem ártott, de hitében tovább erősítette a közösséget és az üdvözülni vágyó emberek számának jelentős gyarapodását eredményezte.

1955-ben Budapesten akkor már négy helyen volt imaház. Központi imaház az Almássy tér 8. szám alatt, a többi Csepelen, Pesterzsébeten és a XXII. kerületi Baross Gábor telepen.

A virágzó gyülekezeti mozgalmat azonban a vezetők megosztottsága, rivalizálása nagyon nehéz helyzetbe juttatta. Több, egymást követő egyházszakadás (1955-62-ig) következményeként sokan elhagyták a gyülekezetet és elmentek más, főleg szabadegyházi közösségekbe.

1958-tól annak megszűnéséig, a Szabadegyházak Tanácsának (SZET) tagegyháza voltunk.

A hetvenes évek elejétől 1999-ig Csizmadia Dániel testvér vezette a közösséget. Mellette e korszak vezető munkásai voltak többek között még Nagy Lajos és a Bacsó testvérek.

1992-óta a Magyar Bibliatársulat Alapítvány tagjaként segítjük a bibliakiadás ügyét.
1995-től az Evangéliumi Szabadegyházak Szövetségének (ESZSZÖV) egyik alapító tagja vagyunk.

Felismerve a megújulás szükségességét, 2000-ben új imaház építésébe kezdtünk Csepelen, amit 2003-ban a Jó Isten kegyelméből (állami céltámogatás igénybevétele nélkül) be is fejeztünk.

Hálát adunk a Jó Istennek gyülekezetünk irányába kifejtett közel egy évszázados segítségéért, gondviseléséért. Erőt merítve Igéjéből és áldásának sokaságából, Jézus Krisztust kérjük, hogy újítson meg bennünket. Tegyen méltóvá arra, hogy hiteles bizonyságtevői lehessünk az ő dicsőségére és embertársaink javára.